SINDROM SUHIH OČI

 

Sindrom suhega očesa ali Keratitis Sicca, je bolezensko očesno stanje, ki se pojavi, ko oko ne proizvaja dovolj solz. Če ni proizvedena zadostna količina vlage, se v naših očeh pojavi praskanje, zbadanje in pekočina, kar negativno vpliva na ostrino našega vida in zdravje naših oči. Solze so namenjene vlaženju očesa in se nenehno proizvajajo; ko pomežiknemo, solze naredijo plast oziroma sloj preko očesa, s čimer površina postane optično čista, kar omogoča dober vid. Če ni proizvedena zadostna količina vlage, se v naših očeh pojavi praskanje, zbadanje in pekočina, kar negativno vpliva na ostrino našega vida in zdravje naših oči.

Oko proizvaja dve vrsti solz: vlažilne solze in refleksne solze. Vlažilne solze nastajajo počasi in neprekinjeno tekom celega dne. Sestavljene so iz mukoze, vode, hranilnih proteinov in protiteles, ki varujejo in hranijo sprednjo površino očesa.

Refleksne solze pa pritečejo takrat, ko nam kaj pade v oko, kadar se ponesreči sunemo v oko, ali celo ko režemo čebulo. Refleksne solze pritečejo v zelo velikih količinah in nimajo velike vlažilne vrednosti, odvodni sistem pa jih ne uspe dovolj hitro posrkati, zato se po navadi izlijejo iz očesa na lice. Refleksne solze pritečejo tudi takrat, ko oko ne proizvaja dovolj vlažilnih solz in se pojavi suho oko.

 

 

SIMPTOMI SINDROMA SUHEGA OČESA so: solzenje oči, pekoč občutek v očesu, srbečica, rdeče in vnete oči, prepogosto zamegljen vid.

VZROKI ZA NASTANEK SINDROMA SUHEGA OČESA pa so različni, od starosti do zdravil in zimskega zraka. V starosti žleze proizvajajo vedno manj olja, ki preprečuje izhlapevanje solz iz očesa. Zmanjšana proizvodnja olja omogoča solzam, da hitreje izhlapevajo, kar vpliva na prehitro izsušitev očesa. Diabetes, Parkinsonova bolezen in hormonske spremembe prav tako vplivajo na razvoj suhega očesa. Poleg tega sindrom suhih oči povzročajo tudi laserske operacije, vnetja in določena zdravila (za prehlad, alergije, antidepresivi, antihistaminiki, diuretiki, uspavalne tablete,..). V zimskem času pa smo izpostavljeni suhemu in mrzlemu zraku, ki prav tako povzroča sindrom suhih oči. Preberite si, kako pozimi pravilno zaščitite oči in preprečite nastanek suhega očesa tukaj.

ZDRAVLJENJE SINDROMA SUHIH OČI: najpogostejše zdravljenje je uporaba kapljic za oči, s čimer nadomestimo pomanjkanje naravnih vlažilnih solz. Kadar so vzrok sindroma suhega očesa različne infekcije, vnetja vek ali zamašene oljne žleze, je priporočljivo uporabiti posebno očiščevalno tehniko in hkrati uporabljati tudi antibiotik, ki vam ga bo predpisal zdravnik. Prav tako pri sindromu suhih oči pomaga, da se izogibate vročim, suhim in vetrovnim okoljem in da poskrbite za dovolj visoko vlažnost v zraku, tako doma, kot tudi v službi.