NASVETI ZA NAKUP OTROŠKIH OČAL

 

 

IZBIRA PRAVILNEGA OKVIRJA: Pomembno je, da že pri sami izbiri okvirja očala otroku stojijo čim bolje na obrazu. Še posebej pozorni moramo biti, da olive čim bolje prilagodimo ušesom. Za razliko od odraslih nosov, kjer se očala »usedejo« na njih, otroška očala »nosijo« ušesa. Njihovi noski so namreč še preveč ravni, da bi lahko opravljali to funkcijo. Če očala ne bodo udobna za nošnjo ali bodo otroku drsela z nosu, jih najverjetneje ne bo želel nositi. Zato moramo biti pri izbiri najbolj pozorni na velikost in težo okvirja, dolžino ročk, obliko oliv (pravilno ravnanje po ušesih) in na nosnike (če je plastičen okvir, mora lepo sedeti na nosnem korenu, če je kovinski pa moramo prilagoditi nosnike glede na nosni koren). Ker so otroci zelo živahni in se neprestano gibljejo, je potrebno upoštevati tudi odpornost očal na udarce. Poleg tega pa moramo pri izbiri okvirja upoštevati tudi otrokove želje, saj bomo le tako dosegli, da jih bo rad nosil.

 

IZBIRA PRAVILNEGA MATERIALA: Priporočljivo je, da so otroška očala narejena iz umetnih materialov (silikon, kovina, titan, …), s katerimi se izognemo nepotrebnim poškodbam. Nekateri proizvajalci uporabljajo gumijasto zaščito, s katero dodatno oblečejo otroška očala, da so bolj odporna za padce.  Najboljša materiala za stekla pa sta polikarbonat ali trivex, ki sta lahka in hkrati zelo odporna na udarce. Prednost obeh materialov je tudi v vgrajeni UV-zaščiti in zaščiti pred praskami. Stekla iz tovrstnih materialov imajo tudi izjemno optiko, kar je zelo pomembno za oči, ki se še razvijajo.

 

 

IZBIRA MODNIH OČAL: Večino otrok bodo sovrstniki zaradi nošenja očal sprva malo zafrkavali, zato je zelo pomembno, da izberete dovolj modna očala. Vaš glavni cilj je, da otroka prepričate v redno nošenje očal. Številni otroški okvirji so zato izdelani kot kopija univerzalnih očal za odrasle, kar je otrokom običajno všeč, saj so tako videti bolj odraslo. Otroci si v večini primerov želijo očala, ki so podobna starševskim. V Optiki Vallis nudimo pestro izbiro otroških modnih očal, tako od tradicionalnih, do tistih bolj pisanih in izstopajočih.

IZBIRA USTREZNIH DODATKOV:  Otroci največkrat niso neprestano pozorni na svoja očala, zato jih lahko hitro izgubijo ali ponesreči uničijo. Priporočljivo je, da otroci nosijo očala z vrvico, ki poleg izgube očal, preprečuje tudi potrebo po stalnem nameščanju in raznih popravilih. Prav tako so vrvice uporabne, ker očala držijo na svojem mestu med različnimi igrami in pa tudi, če vaš otrok z očali zaspi.