Kontaktne leče

 

Kontaktna leča je tanka, ukrivljena leča, ki je sama po sebi brez barve. Pogosto se lečam doda rahel odtenek barve, s čimer se omogoči lažja uporaba in rokovanje z njimi. Kontaktne leče se namestijo na solzni film, ki prekriva površino očesa. Danes lahko izbiramo med trdimi in mehkimi kontaktnimi lečami. Večina ljudi se zdaj odloča za mehke kontaktne leče, vendar so bile še ne tako dolgo časa nazaj kontaktne leče izdelane celo iz pihanega stekla.

Kontaktne leče se morda zdijo sodobna pridobitev na področju nege oči, vendar imajo pravzaprav dolgo in razgibano zgodovino – prve kontaktne leče sta razvijala že Leonardo da Vinci in Rene Descartes. Šele v poznem 19. stoletju je nemškemu pihalcu stekla uspelo izdelati lečo, skozi katero je bilo mogoče videti.

Kontaktne leče so v prvi vrsti namenjene korekciji vida, obstajajo pa tudi kontaktne leče za povsem kozmetične in zabavne namene. Barvne kontaktne leče lahko poudarijo ali popolnoma spremenijo barvo vaših oči, s kostumskimi kontaktnimi lečami pa lahko dosežemo nekatere posebne učinke, ki jih vidimo v filmih.

Vse kontaktne leče so še vedno medicinski pripomoček, ki jih ureja ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA). Za nakup kontaktnih leč z dioptrijo in kozmetičnih kontaktnih leč potrebujete recept zdravnika. Razlog za to je, da lahko povsem običajni zapleti, kot sta okužba in vnetje, privedejo do izgube vida ali slepote. Če razmišljate o uporabi kontaktnih leč, se posvetujete s svojim oftalmologom ali naročite na pregled vida.

Vsak par kontaktnih leč je izdelan in prilagojen določenemu urniku nošenja in če si želite zagotoviti kakovosten vid in zdravje vaših oči, je treba leče zamenjati po opredeljenem časovnem obdobju. Dnevne kontaktne leče nosite ves dan, nato pa jih pred spanjem zavržete in zjutraj nadomestite s svežim parom leč. Druge leče imajo drugačne urnike menjavanja. 

V Optiki Vallis nudimo tako dnevne, kot tudi dvotedenske in mesečne leče.