KAKO PRAVILNO OČISTITI OČALA?

 

 

Naša koža čez dan izloča olja, poleti in ob športnih aktivnostih se potimo in izločamo soli, z vsem tem pa se zmešajo še delci prahu, kar skupaj ustvari tanko plast umazanije. Ko se stekelc dotaknemo s prsti,  kmalu nastane moteč madež, katerega je potrebno pravilno očistiti, saj so tako stekla, kot tudi okvirji, pogosto bolj občutljive narave.

 

NAČINI ČIŠČENJA OČAL

KRPICA IZ MIKROVLAKEN je verjetno najbolj uporaben pripomoček za čiščenje očal, katerega poznate prav vsi in ga imate lahko pri sebi vedno in povsod. Mikrovlakna so dovolj nežna, zato z uporabo krpice ne boste opraskali različnih slojev stekel, vseeno pa bo krpica odstranila prašne delce in oljne madeže na vaših očalih. Ko se krpica umaže, jo lahko operete v pralnem stroju ali na roke, vendar pri tem ne uporabljajte mehčalca.

SPREJ ZA ČIŠČENJE je učinkovit način čiščenja trdovratnejših madežev. Čistilno tekočino poškropite po steklu in obrišete s krpico iz mikrovlaken. Komplet za čiščenje očal Laim-Care lahko kupite tudi v Optiki Vallis, poleg čistilne tekočine pa boste v kompletu prejeli še krpico iz mikrovlaken, kar vam bo omogočalo nemoteno čiščenje očal.

MOKRI ROBČKI ZA ENKRATNO UPORABO so učinkovit pripomoček za čiščenje očal, vendar pa se kmalu po odprtju posušijo, zato je z njimi očala potrebno obrisati karseda hitro. Priporočljivo je, da najprej obrišete stekla, nato pa še mostiček, nosnik in ročke.

TEKOČA VODA IN DETERGENT ZA POSODO je najbolj preprost nasvet za čiščenje očal, ki pa je tudi zelo učinkovit in celosten. Očala splahnite pod mlačno tekočo vodo, z detergentom nežno zdrgnite ročke, okvir in stekla, nato pa z bombažno brisačo ali krpo očala obrišite. Izogibajte se vroči vodi, saj lahko ta poškoduje stekla. Za dodaten lesk na koncu uporabite še krpico iz mikrovlaken.

ULTRAZVOČNO ČIŠČENJE očal je metoda, ki jo najpogosteje uporabljajo optiki. Očala se čistijo z ultrazvočnim valovanjem v napravi, ki vsebuje vodo za čiščenje. Ultrazvočna naprava temeljito očisti celotna očala, zato je priporočljivo očala tako očistiti vsaj nekajkrat letno. Tovrstno čiščenje izvajamo tudi v Optiki Vallis, kjer vam bomo poleg čiščenja očal zamenjali tudi obrabljene nosnike, privili vijake in očala prilagodili vašemu obrazu.

 

KAKO NE ČISTITI OČAL?

  • Stekel nikakor ne brišite z majico, jopico, šalom ipd., saj vam bodo prašni delci in umetna vlakna stekla opraskali. Dovoljeno je le čiščenje z blagom iz 100% bombaža, vseeno pa se raje poslužujte katere izmed prej opisanih metod čiščenja.
  • Pri čiščenju z vodo bodite previdni, da temperatura vode ne preseže 60 stopinj, oziroma, da voda ni vroča. Prevroča voda namreč uniči premaze na steklih.
  • Papirnate brisačke in toaletni papir imajo grobo površino, ki lahko opraska stekla, zato jih raje ne uporabljajte za čiščenje.
  • Pri čiščenju z detergentom bodite previdni, da le ta ne vsebuje kislin ali grobih delcev. Najboljši so nežni, kremni detergenti.