HIGIENA OČI

 

Zdrav življenjski slog je sestavljen iz dobrih praks na dnevni ravni – to so navade, ki omogočajo dolgo, zdravo in vitalno življenje. Osrednjega pomena za zdravje oči so redni pregledi vida, ki niso namenjeni zgolj slabovidnim, temveč so pomembni za zgodnje odkrivanje očesnih obolenj. Poleg rednih pregledov vida je za zdravje oči pomembna tudi redna čistoča in higiena oči in vek, s čimer preventivno preprečimo očesna obolenja in poslabšanje vida, poskrbimo za dobro počutje in telesno zdravje.

ČISTE ROKE so bistvenega pomena za higieno oči. Redno umivanje rok sproti odstranjuje bakterije in bacile z rok, kar je izredno pomembno za očesno zdravje. Z rokami se namreč neprestano dotikamo obraza in oči, še posebej problematično pa je mencanje oči in odstranjevanje zaspančkov. K čistoči rok spadajo tudi urejeni nohti, ki niso predolgi in natrgani, podnohtna kožica pa je prosta umazanije.

Pri rokah moramo paziti, da nanje ne nanašamo agresivnih alergenih gelov in krem. Uporaba gelov z alkoholom in parfumom rada povzroči draženje v očesu, zato je najbolj priporočljivo nanašanje nežnih in nevtralnih mil. Najbolj priporočljivo je, da se roke umivajo večkrat dnevno, vsakič ko dodatno menjamo prostore in se dotikamo kljuk in vrat, ko opravljamo nakupe, se rokujemo, uporabljamo čistila in ko se dotikamo denarja. Roke si morate obvezno umiti tudi, ko vzamete kakšno zdravilo, še posebej če si tablete lomite.

Pred umivanjem obraza, nanašanjem krem, odstranjevanju ličil in pred uporabo kontaktnih leč je prav tako izredno pomembno, da si temeljito umijete roke. Kontaktne leče vstavljamo v oko prav s konico prsta, kjer se najraje zadržujejo bakterije, zato je higiena še posebej pomembna.

 

 

Na UMIVANJE OČI ljudje pogosto pozabimo. Obraz si večkrat na hitro umijemo, hkrati pa pozabimo na nekaj dodatnih gibov okrog oči. Redno umivanje obraza in oči je priporočljivo vsaj dvakrat na dan: zjutraj in zvečer. Zjutraj z umivanjem poskrbimo, da odstranimo zaspančke in prebudimo oko, zvečer pa temeljito speremo oči, saj se tekom dneva v oko ujamejo prašni delci, cvetni prah, delčki ličil in kreme. Oči je potrebno umivati s hladno vodo, uporaba vroče ali tople vode ni priporočljiva! Oči tudi nikoli ne drgnemo z brisačo, temveč jih samo nežno popivnamo.

Vsaj dvakrat na dan je priporočljivo tudi UMIVANJE OČESNE VEKE. Kanček mila za umivanje obraza kapnite na čiste blazinice prstov, zaprite oči in nežno masirajte veke. Milo nato sperite z mlačno vodo.

Tudi OČALA bistveno pripomorejo k zdravim očem in boljši očesni higieni, saj zmanjšujejo vnos tujkov, prašnih delcev in cvetnega prahu. Vendar pa velikokrat pozabimo, da je za ustrezno higieno oči pomembno tudi pravilno čiščenje očal. Stekel nikakor ne brišite z majico ali krpo, saj vam bodo tako prašni delci še hitreje zašli v oko.

V kolikor nosite KONTAKTNE LEČE pa je higiena le teh pomembna tudi za higieno vaših oči. Kontaktne leče vedno očistite s tekočino za čiščenje, priporočljivo pa je tudi, da leče najprej malo zdrgnete, nato pa jih sperete s svežo tekočino za čiščenje. Posodice za leče ne čistite z vodo, temveč jo prav tako sperite s tekočino za čiščenje, saj se bodo drugače začeli tvoriti mikrobi in plesen. Pri čiščenju kontaktnih leč vedno uporabljajte navodila, ki jih prejmete skupaj s posodico in tekočino za čiščenje.