Kako izbrati pravi okvir očal?

Korekcijska očala so medicinski pripomoček namenjen korekciji vida. Sestavljena so iz okvirjev in korekcijskih leč za različne vrste korekcije in zaščito oči. Poleg tega, da se uporabljajo za korekcijo optičnih napak vida, imajo tudi vlogo modnega dodatka saj lahko obogatijo naravno lepoto obraza in popravijo ter prekrijejo manjše pomanjkljivosti.

Da boste s končno izbiro očal zadovoljni, obstaja nekaj pravil, ki jih je dobro upoštevati.

Čeprav je izbira v celoti odvisna le od vas in od videza, ki si ga želite, vam lahko nasveti in dolgoletne izkušnje naše strokovne ekipe prihranijo čas in pomagajo, da lažje naredite dobro odločitev.

Za lažjo izbiro sledite naslednjim pravilom:

  • očala morajo poudariti in izpostaviti najlepše linije obraza,
  • med obliko dioptrijskega okvirja in obliko obraza je treba doseči kontrast,
  • velikost okvirja mora biti proporcionalna velikosti obraza, manjši okvirji za manjše obraze, večji okvirji za večje obraze.

OBLIKA OBRAZA-page-001

Ovalna oblika

Ovalen obraz ponuja ogromno možnosti pri izbiri okvirja. Zaradi proporcionalnosti obraza lahko samozavestno nosite skorajda vsak okvir, ne glede na stil ali obliko, saj se ovalnemu obrazu prilega večina modelov. Okrogla oblika Ljudje z okroglim obrazom imajo enako širino in dolžino obraza ter polnejša lička in bolj mladostniški videz. Okroglemu tipu obraza se najbolje prilegajo pravokotni in kvadratni okvirji, s poudarjenimi vogali. Če želite, da je vaš obraz videti daljši je potrebno izbrati tanjši okvir.

Kvadratna oblika

Obrazu z bolj ravnimi linijami, kjer sta dolžina čela in čeljusti približno enaki in je čeljust bolj izrazite oblike, najbolj pristajajo okvirji okroglih in ovalnih oblik. Pri oglati obliki se je potrebno izogibati modelom pravokotnih oblik. Okvirji naj bodo tanki. Ostre obrazne poteze najbolj omehčajo okvirji v kremnih barvah.

Oblika srca

Osebe z obrazom v obliki srca imajo v večini primerov bolj polne ličnice in ožjo čeljust. Ker so čelo in ličnici skorajda enako široki so za to obliko obraza bolj primerni okvirji, ki se širijo proti dnu, torej so širši pri čelu. Potrebno je izbrati tudi tanjši okvir ali očala brez vidnega okvirja, ki izboljša simetrijo obraza.

Oblika diamanta

Oblika diamanta je najmanj pogosta oblika obraza. Osebe z obrazom v obliki diamanta imajo visoka in izrazita lica ter zožen del čeljusti. Najbolje se jim prilegajo okvirji s poudarjenim in debelejšim zgornjim delom, ki prekriva območje obrvi. Ustrezajo jim tudi ovalni okvirji in okvirji v obliki mačjih oči.